Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč stát nemá kupovat nejen Smartwings?

Kde je hranice, za kterou stát nemá vstupovat do soukromého podnikání? Postřehli jste kauzu státního nákupu Smartwings? Pojďme si problematiku společně poodkrýt.

Čas od času každého z nás napadne myšlenka nebo řešení, které se na první pohled zdají dokonalé. Často se ale stává, že zpočátku brilantní nápad začne drhnout. V ten moment je naprosto žádoucí celou věc kriticky zhodnotit, a pokud se v naší úvaze nachází nějaká chyba, nemilosrdně ji z úvahy vyloučit. Jedním z nápadů, který se na začátku jeví dokonalý, ale po logické úvaze se hroutí jako domeček z karet, je myšlenka, že by stát mohl podnikat.

Představa, že stát – instituce, která nás má chránit a starat se o nás – bude na svůj provoz získávat zdroje nikoliv z daní od nás, občanů, ale z vlastní podnikatelské činnosti, je lákavá. Ještě lákavější je představa, že statky, které slouží k uspokojování našich potřeb, bude produkovat sám stát, a to za nižší cenu, než je tomu u soukromých firem, protože stát není nenasytným ziskuchtivým kapitalistou a bez zisku se obejde. Bláhová to představa. Frédéric Bastiat, francouzský ekonom, ve své knize Co je a co není vidět, napsal: „Rozdíl mezi dobrým ekonomem a špatným ekonomem je ten, že špatný ekonom vidí to, co vidět je, kdežto dobrý ekonom vidí i to, co vidět není“.

Proč by tedy stát neměl podnikat? Jednoduše proto, že stát je naprostý opak subjektu, který je k podnikání vhodný. Všechny vlastnosti, které z podnikatele dělají dobrého podnikatele, stát postrádá a naopak všechny vlastnosti, které z podnikatele dělají špatného podnikatele, jsou státu vlastní. Pojďme si otevřít menší ekonomické okénko.

Ve zdravém ekonomickém prostředí přirozeně působí síly, které zajišťují jeho funkčnost a stabilitu. Dochází ke střetu nabídky s poptávkou, který vede k tvorbě ceny. Cena pak zpětně ovlivňuje všechny zúčastněné. Vzrůstající cena vzácného statku motivuje výrobce k produkci a naopak spotřebitele nutí se vzácným statkem šetřit. Konkurenční prostředí vede k efektivitě. Soukromá společnost se snaží nacházet ta nejefektivnější řešení a minimalizovat ztráty. Celé to vede k tomu, že díky konkurenci si soukromá společnost nemůže dělat, co ji napadne a spotřebitel dostává adekvátně kvalitní produkt, za adekvátní cenu. Síly jsou vyvážené. Díky tomuto zdravému konkurenčnímu prostředí se nemusím bát, že v obchodech budou prázdné regály a já si na snídani nebudu moct dát např. svoje oblíbené cereálie.

Vše se ale hroutí, když do tohoto prostředí přijde stát. Vzhledem k postavení, které stát má, je mu nemožné konkurovat. S absencí konkurence odpadá státu motivace poskytovat kvalitní služby a minimalizovat ztráty. Dochází k pokřivení celého trhu a k zániku všech signálů, na základě nichž se lidé i firmy rozhodují a jednají. Posledním krokem je pak stav, kdy je tržní prostředí nahrazeno centrálním plánováním, kdy se parta úředníků a politiků marně snaží spočítat kolik a za kolik čeho vyrobit, až se celý systém postupně rozpadá. Stát je tak mizerný podnikatel, že před rokem 1989 nebyl dokonce schopen zajistit ani základní produkty jako byl toaletní papír, nebo dámské hygienické vložky. Při dobových reportážích se člověku chce i smát, kdyby to nebylo spíš k pláči.

Asi většina z nás se shodne, že podnikání je všechno, jen ne legrace. Je to nesmírné úsilí navíc pod tlakem konkurence. Podnikatel si musí velmi dobře rozmyslet svoje investice. Adekvátně a pružně reagovat na stále rychleji se měnící prostředí. A všechna svá rozhodnutí dělat s vědomím, že pouze on za ně nese zodpovědnost. Pokud podnikatel bude riskovat a uskuteční rizikovou investici, která nevyjde, musí to být on, kdo ponese ztrátu a následky. A znovu se dostáváme k tomu, že u státu je to přesně naopak. Přebujelý systém státní správy je tak složitý a zkostnatělý, že není schopen reagovat na dynamicky se měnící prostředí. Kamenem úrazu je i to, že lidé, kteří rozhodují, nenesou následky chybných rozhodnutí a chybných investic. Nejsou to jejich peníze a jejich zájem o čem rozhodují. Oproti soukromé společnosti pak daleko snáze učiní chybná a riskantní rozhodnutí. A namísto toho, aby naprosto neefektivní a ztrátové státní společnosti –  jako je například Česká pošta – hledala řešení, dál plýtvají penězi a vše to musí platit daňový poplatník.

Kraj na tom není jinak. Přebujelý systém plný byrokracie je potřeba spíše osekat než zvětšit. Namísto megalomanských plánů na roky zadlužit Jihomoravský kraj a investovat do Technologického parku by se měl kraj soustředit na svoji práci, kterou je např. správa dopravní infrastruktury. Ostatně sami dobře víme, jak dopadá, když si veřejná správa ukousne moc velké sousto. Podnikaní a výrobu má veřejná správa přenechat těm, kteří to opravdu umí. Možná bychom se pak konečně dočkali pošťáka, který nám domů donese balík.
Proč tedy nemá stát podnikat? Protože to neumí a vždy nadělá více škody než užitku.

Autor: Marek Šoška | neděle 24.5.2020 19:28 | karma článku: 23,00 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Marek Šoška

Žít na dluh? Doma by nám to neprošlo!

Jihomoravský kraj patří k nejzadluženějším krajům v republice, což není s podivem, když se naši zastupitelé chovají jako ožralí miliardáři. Kdyby ty peníze byly alespoň jejich...

28.6.2020 v 11:07 | Karma: 8,78 | Přečteno: 258x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Sucho v období dešťů?

Vláda nám otevřela zahrádky, ale pro samý déšť si je moc neužíváme. To je ovšem drobnost ve srovnání s povodněmi, se kterými se potýkají naši občané. Najednou se zdá, že problematika sucha je pryč...

22.6.2020 v 20:29 | Karma: 16,90 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Příležitost jménem Taiwan

Předseda senátu Miloš Vystrčil oznámil rozhodnutí navštívit Taiwan, naváže tak na plány zesnulého Jaroslava Kubery. Cesta polarizovala společnost. Obyvatelé Hradu rozhodnutí nesou nelibě a Čína hrozí tvrdou odpovědí...

14.6.2020 v 17:52 | Karma: 19,37 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Odpad do ohně místo na pole?!

Každý z nás vyhodí přibližně jeden kilogram komunálního odpadu denně. Co se ale s tímto odpadem stane, jak se zpracovává a co se má v budoucnu měnit?

7.6.2020 v 12:30 | Karma: 11,85 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Potravinová soběstačnost?

Ve středu 27.5. byl na programu sněmovny pozměňovací návrh, jenž má za cíl, aby bylo státem postupně nařízeno až 85 % českých potravin v českých obchodech.

31.5.2020 v 21:31 | Karma: 26,49 | Přečteno: 805x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Liberál s pravicovým myšlením. Kandidát do zastupitelstva Jihomoravského kraje a zastupitel obce Ladná. Člen rady pro marketing a cestovní ruch města Brna.

Seznam rubrik