Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potravinová soběstačnost?

Ve středu 27.5. byl na programu sněmovny pozměňovací návrh, jenž má za cíl, aby bylo státem postupně nařízeno až 85 % českých potravin v českých obchodech. 

Pokud by návrh legislativní cestou prošel, muselo by v obchodech do roku 2027 být minimálně 85 procent sortimentu tvořeno českými potravinami. Už v příštím roce by se měl sortiment proměnit tak, aby 55 procent bylo z tuzemské produkce, a následně se každý rok navyšovat. Návrh se ale nelíbí malým zemědělcům, ani obchodním řetězcům.

Českým internetem proletěla tato zpráva jako blesk a přinesla zajímavé téma do veřejné diskuse, ve které se pod rouškou koronaviru leccos ztratí. Sám se nad tímto tématem zamýšlím už několik let. Při nákupu si rovněž pokládám otázku, proč bych měl kupovat jablko až z Nového Zélandu. Mám-li na výběr, sáhnu v obchodě či na tržnici raději po jablku z České republiky. Přijde mi správné podpořit zemědělce, kterého třeba i znám osobně a vím, že o svůj sad pečuje skutečně dobře. Nicméně je to můj přístup, který rozhodně nechci nikomu nutit.

Dále je samozřejmě skvělé, když má člověk čas na vlastní zahrádku, nebo je to dokonce jeho hobby. Ale ruku na srdce – ne každý má vztah k vrtání se v hlíně, zdaleka ne každého to baví. Mít vlastní zahrádku je ale určitě krásné a poučné zároveň. Sám si vzpomínám na dobu, když jsem jako dítě prarodičům na zahradě pomáhal. Když byla léta, kdy zrovna nepršelo, nesnášel jsem, že musím nosit nespočet konví od nedalekého potoka. Naopak rodiče byli zklamáni neúrodou třeba v létě 2005, kdy pořád jenom pršelo. Dalším zásadním úhlem pohledu jsou záplavy a sucho, které jsou naší krajině důvěrně známy.

Jistě jste si všimli, že i navzdory nižší úrodě, která u nás není prvním rokem, nikdo v naší zemi netrpí hladomorem. To je velice důležité zmínit!  Já jsem 100% přesvědčen, že je to díky otevřenému trhu s potravinami.

Nejen pro naše občany, ale i pro lidstvo je velice důležité mít tu možnost nakoupit potraviny od těch, kteří jich mají nadbytek, když je na druhém konci planety naopak sucho. A naopak. Podíváme-li se do historie, najdeme období hojnosti i sucha a predikovat se s jistotou nedají. Prakticky nikdo nedokáže odhadnout, jaká bude úroda letos a už vůbec nikdo nedokáže říct, zda úroda bude u nás, proto není příliš rozumné si tímto způsobem zavírat dveře. Dle českého geologa a klimatologa Václava Cílka vždy velkým sociálním nepokojům předcházela vlna neúrody. Ať už to byla doba před husitskými válkami či neúroda na Blízkém východě před vypuknutím arabského jara.

Zkrátka to, že jsme spolu ochotní obchodovat s potravinami globálně, má významný pozitivní (nejen sociální) dopad pro svět jako takový.

Nesmíme zapomínat, že české obchody nabízejí sortiment, který u nás díky klimatickým podmínkám a jiným tradicím nebude takový, jaký jej mají prodejci v zahraničí. I kdybychom se sebevíc snažili. Napadají mě řecké olivy, italský pršut, nebo mi např. není známo, že by se v našich řekách vyskytoval třeba takový tuňák. Uznávám, že dobrou čabajku z české produkce jsem už ale jedl. Nevšiml jsem si ale, že by u nás běžně na stromech rostly pomeranče, mandarinky, banány atd.... A nebo to má všechno ještě jeden skrytý důvod v tom, že pan premiér s panem ministrem zemědělství mají nějaký výrazně ambiciózní plán. Třeba právě v neřešení sucha a uzpůsobení klimatu pro tyto teplomilné plodiny.

Na závěr udělám malou odbočku od chleba ke chlebu tekutému. Občas se mi stane, že někde v zahraničí se zapovídám s tamními obyvateli. V té krátké konverzaci si mi nejednou stalo, že jejich reakce byla: „Česká republika? Petr Čech je od vás, že ano? Jo... a máte výborné pivo!“. Chceme opravdu aby milovníkům našeho piva ve světě bylo stejným metrem upíráno? Vidíte i dnes, že se

k nám dostává spousta zajímavých piv ze zahraničí, a přesto naši občané mají rádi stále to české. A jde to i bez jakékoli regulace! Zkrátka stát nemá podnikatelům či občanům nutit, co si mají kupovat. Má si to vybrat především zákazník sám. Pouze on má rozhodovat svojí peněženkou, co se bude v obchodech prodávat a co ne. Direktivně nařizovat podíl českých potravin a tím naše občany ochuzovat o pestřejší výběr je naprostá zvrácenost, která by Česko vrátila někam do dob totality, kdy se zahraniční potraviny kupovaly leda v Tuzexu nebo specializovaných prodejnách. Nechme prodejcům absolutní volnost, ať prodávají to, co chtějí, resp. to, co chce zákazník. Ne to, co chce stát, kterému do toho, co si lidé kupují, nic není.

Autor: Marek Šoška | neděle 31.5.2020 21:31 | karma článku: 26,49 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Marek Šoška

Žít na dluh? Doma by nám to neprošlo!

Jihomoravský kraj patří k nejzadluženějším krajům v republice, což není s podivem, když se naši zastupitelé chovají jako ožralí miliardáři. Kdyby ty peníze byly alespoň jejich...

28.6.2020 v 11:07 | Karma: 8,78 | Přečteno: 258x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Sucho v období dešťů?

Vláda nám otevřela zahrádky, ale pro samý déšť si je moc neužíváme. To je ovšem drobnost ve srovnání s povodněmi, se kterými se potýkají naši občané. Najednou se zdá, že problematika sucha je pryč...

22.6.2020 v 20:29 | Karma: 16,90 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Příležitost jménem Taiwan

Předseda senátu Miloš Vystrčil oznámil rozhodnutí navštívit Taiwan, naváže tak na plány zesnulého Jaroslava Kubery. Cesta polarizovala společnost. Obyvatelé Hradu rozhodnutí nesou nelibě a Čína hrozí tvrdou odpovědí...

14.6.2020 v 17:52 | Karma: 19,37 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Odpad do ohně místo na pole?!

Každý z nás vyhodí přibližně jeden kilogram komunálního odpadu denně. Co se ale s tímto odpadem stane, jak se zpracovává a co se má v budoucnu měnit?

7.6.2020 v 12:30 | Karma: 11,85 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Šoška

Proč stát nemá kupovat nejen Smartwings?

Kde je hranice, za kterou stát nemá vstupovat do soukromého podnikání? Postřehli jste kauzu státního nákupu Smartwings? Pojďme si problematiku společně poodkrýt.

24.5.2020 v 19:28 | Karma: 23,00 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Liberál s pravicovým myšlením. Kandidát do zastupitelstva Jihomoravského kraje a zastupitel obce Ladná. Člen rady pro marketing a cestovní ruch města Brna.

Seznam rubrik